Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011




ΞΙΑΝ  Η ΠΌΛΗ ΘΗΣΑΥΡΟΦΥΛΆΚΙΟ ΤΟΥ ΚΙΝΈΖΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΎ


Επόμενος σταθμός στο ταξίδι μας ήταν το Ξιάν πρωτεύουσα της επαρχίας Σααξί. Η πρώτη αρχαία πρωτεύουσα της "Αυτοκρατορίας του Κέντρου" και μια από τις σημαντικότερες μητροπόλεις του αρχαίου κόσμου. Από εδώ ξεκινούσε ο δρόμος του μεταξιού και οι έμποροι και οι πρέσβεις έφεραν μαζί τους και τις θρησκείες τους και τους πολιτισμούς τους. Το Ξιαν αποτέλεσε την πρωτεύουσα ένδεκα δυναστειών. Σήμερα δε είναι ο σημαντικότερος προορισμός της Κίνας, αφού εδώ το 1974 έγινε μια εκπληκτική αρχαιολογική ανακάλυψη, ίσως η σημαντικότερη του 20ου αιώνα. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ταφικό κτέρισμα  της ανθρωπότητας. Πρόκειται για ένα συναρπαστικό καλλιτεχνικό μνημείο: το Μουσείο των 6.000 πήλινων στρατιωτών σε φυσικό μέγεθος, που στέκουν φύλακες στο Μαυσωλείο του αυτοκράτορα Τσιν Σι Χουάνγκ Τι, ο οποίος πέθανε πριν από περίπου 2.300χρόνια. Μια μαρτυρία της δύναμης, της ανάπτυξης και της ακμής της χώρας κατά την περίοδο της ολιγόχρονης δυναστείας των Τσιν (221-206 π.χ.).

Ας πάρουμε λοιπόν μια μικρή γεύση από το σύγχρονο Ξιαν,  πριν ασχοληθούμε με τους ιστορικούς του θησαυρούς.

Σύγχρονα Εμπορικά κέντρα

Μεγάλοι λεωφόροι






Το σύγχρονο και το παλιό μαζί. Μεγάλες πλατείες με πράσινο.
Εμπορικές εκθέσεις
Γοητευτικές  Κινέζες ξεναγοί.





Μία από τις αγαπημένες ασχολίες των ανατολικών λαών. Τα Bonsei. 

Αλλά  και  οι  συνθέσεις..


Υπάρχουν όμως και αγορές κάτι σαν Μοναστηράκι. 





Το CITY WALL όπως το ονομάζουν.



Διάφορες απόψεις του τείχους

















Η καμπάνα αυτή πρέπει να είναι ο συναγερμός της εποχής εκείνης.
Πολεμικές μηχανές.


Σύμβολα.

Το φημισμένο σε όλη την Κίνα θέαμα χορού και μουσικής της δυναστείας των ΤΑΝΓΚ.



Οι ελάχιστες φωτογραφίες οφείλονται στην απαγόρευση φωτογράφισης  της παράστασης. Η απαγόρευση σημειωτέον  ίσχυε, για όλες τις παραστάσεις που παρακολουθήσαμε, σε όλες τις πόλεις που επισκεφτήκαμε, καθώς όλες είχαν μαγνητοσκοπηθεί και διατίθεντο προς πώληση.


Τελευταία μας επίσκεψη στην σύντομη παραμονή μας στην Ξιαν, ήταν στο μουσείο των πήλινων στρατιωτών. Η ανακάλυψη αυτή έγινε τυχαία (όπως γίνεται στις περισσότερες φορές), από ένα
Κινέζο βέβαια βοσκό το 1974 και ο οποίος έκτοτε έχει εξελιχθεί σε μια δύστροπη διασημότητα, υπογράφοντας όλη μέρα στον προθάλαμο του μουσείου το βιβλίο που έγραψε ο ίδιος; φορώντας γυαλιά ηλίου, αρνούμενος πεισματικά να φωτογραφηθεί, τουλάχιστον χωρίς χρήματα.
Στον χώρο λοιπόν που σήμερα βρίσκεται το μεγαλοπρεπές μουσείο, ανακαλύφθηκαν οι 6.000 χιλιάδες πήλινοι στρατιώτες σε φυσικό μέγεθος, που στέκουν φύλακες  στο Μαυσωλείο του αυτοκράτορα Τσι Σι Χουάνγκ Τι, ο οποίος πέθανε πριν από περίπου 2.300 χρόνια.
Από τους 6.000 στρατιώτες έχουν αν δεν κάνω λάθος, αποκαλυφθεί περίπου οι 2.000. Οι υπόλοιποι παραμένουν θαμμένοι για προστασία από την φθορά.
Τελειώνοντας να συμπληρώσω ότι δεν ήταν μόνο μία κατασκευή από πηλό, αλλά ήταν χρωματισμένοι, βαμμένοι, ζωγραφισμένοι όπως σας βολεύει, ανάλογα με την θέση και τον βαθμό που κατείχαν.
Τέλος στον ίδιο χώρο στεγάζεται και το μουσείο με τα μπρούτζινα άρματα.
Πριν επισκεφτούμε λοιπόν το εσωτερικό των μουσείων, ας τα δούμε εξωτερικά.











Εντυπωσιακά κτίρια.



Πλήθος επισκεπτών, Κινέζων και μη.






Ακόμη και βουδιστές μοναχοί.
Ήρθε όμως η ώρα να επισκεφτούμε και το εσωτερικό αυτών των μουσείων. Και ξεκινάμε με αυτό των μπρούτζινων εκθεμάτων.


Ο βλοσυρός αυτός αξιωματικός (αν δεν κάνω λάθος  στρατηγός), κοσμεί την είσοδο του μουσείου.





Απλός στρατιώτης.






Έκθεμα και επισκέπτες.
Η μηχανή ενός άρματος  τεσσάρων ίππων.

Και το πλήρες όχημα.

Ήρθε η ώρα όμως να επισκεφτούμε το μουσείο των πήλινων στρατιωτών, που για κάποιους θεωρείτε, η μεγαλύτερη αρχαιολογική ανακάλυψη του 20ου αιώνα.

Πανοραμική άποψη. Αναρωτιέμαι πόσοι εργάστηκαν και πόσο χρόνο χρειάστηκαν, για να κατασκευάσουν όλους αυτούς τους στρατιώτες.


Τμήματα του συνόλου.




Εδώ γίνονται οι επισκευές, συναρμολογήσεις, επιδιορθώσεις. Το service τέλος πάντων.

Κάποιες απώλειες πολέμου, όπως γίνεται σε κάθε πόλεμο άλλωστε.

Πριν αποχαιρετήσουμε το XIAN, για τον τελευταίο σταθμό του ταξιδιού μας, στην τεράστια αυτή σε μέγεθος, πληθυσμό και οικονομική και όχι μόνο χώρα, που δεν είναι άλλο από το Πεκίνο, θα σας παρουσιάσω την γλυκύτατη, ευγενική, πρόθυμη και μητέρα 2 παιδιών, ξεναγό μας.

Ιδού λοιπόν η Κάθυ η ξεναγός μας. Θα μπορούσες να την πεις και γοητευτική. Η όχι;

Ραντεβού λοιπόν στο Πεκίνο.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου